Good governance at the local level: toward a global village or a city republic? - KAMPEN, Jarl K. (Economic and Environmental Studies, 2021)
Obecne inicjatywy podejmowane pod przewodnim hasłem „dobrego współrządzenia” (ang.: good governance) wydają się być niewłaściwymi odpowiedziami na niewłaściwe pytania. Upowszechniająca się liberalizacja i partycypacja społeczeństwa, jako występujące w praktyce pochodne równoległych debat dotyczących nowego zarządzania publicznego oraz kapitału społecznego, wykształciły współczesną sytuację, w której dobre rządzenie przyczynia się do zmniejszania zakresu wpływu publicznego natomiast powiększa kanały partycypacji. Praktyczne zastosowanie idei dobrego współrządzenia w postaci różnorodnych rządowych planów odnowy przeprowadzanych w przeciągu kilku ostatnich dekad, doprowadziło do skupienia się raczej na formie rządzenia a nie na jego treści. Wymagany jest jednak wspólny wysiłek, aby skierować współpracę regionalną na cel w postaci zrównoważonej gospodarki, przyjmując za oczywiste takie zasady dobrego współrządzenia, jak otwartość, głos obywateli, jakość stanowionego prawa, kontrola korupcji, odpowiedzialność, efektywność oraz spójność. Dokumenty szczebla lokalnego wymagają zaistnienia „republiki miejskiej” jako przyszłego wizerunku władz miejskich, aby te przetrwały, nie zaś złudzenia globalnej wioski.