The Church and the Liturgy in the Contemporary World - Jeziorski, Sławomir (Liturgia Sacra. Liturgia - Musica - Ars, 2020)
Kościół i liturgia we współczesnym świecie Pytanie o kształt celebracji liturgicznej często powraca w dyskusji pastoralnej. Odpowiedzi, jednak, które prowokuje nie zawsze wynikają z refleksji, która uwzględniałaby zarówno kontekst kulturowy jak i wymiar teologiczny liturgii. Niniejszy artykuł jest próbą takiego poszukiwania odpowiedzi na pytanie o liturgię we współczesnym świecie, które uwzględniałoby zarówno aktualną kulturę i właściwą mu mentalność, nie pomijając zarazem tego co istotne dla celebrowanego misterium. Wobec tego, w artykule zostaje zarysowana charakterystyka współczesnej epoki i jej wpływ na myślenie kościelne. Dopiero na tak zarysowanym tle przedstawione jest to co wydaje się być dzisiaj nieodzowne dla celebracji, a co wynika z samej jej treści teologicznej: bezinteresowność, wolność, piękno i witalność.