Politics and the violance. Dychotomy of the Muslim Brotherhood in Egypt - Wiśniewski, Artur (The Opole Studies in Administration and Law, 2022)
Koran, święta księga Islamu, stał się w swym ewolucyjnym toku dla ummy (społeczności muzułmańskiej) nie tylko źródłem prawd wiary, lecz również kodeksem moralnym, zawierającym zbiór nakazów i zakazów. Z uwagi na swą specyfikę literacką, anachroniczność i pojawiające się w nim niejasności, pozostawia pole do interpretacji, zarówno wśród zwykłych wiernych, jak i uczonych zajmujących się prawem koranicznym. Literalna interpretacja świętej księgi przyczyniła się do powstania wielu fundamentalizmów islamskich. Do jednego z nich zaliczyć należy utworzone w okresie międzywojennym na terytorium Egiptu Stowarzyszenie Braci Muzułmanów. Celem niniejszego tekstu jest ukazanie współistnienia dwóch przeplatających się ze sobą elementów funkcjonowania owej organizacji – politycznego i terrorystycznego, wynikających ze stosowania dosłownej i radykalnej zarazem wykładni Koranu.