Czech Periodical Press in the USA and its Language - Jaklová, Alena (Stylistyka, 2021)
Ve Spojenych statech americkych sidli pravdl!podobne nejpocetnejsi skupina ceskych emigrantu: Prvni cesky psana periodika zacala v USA vychazet v roce 1860. Ćechoamericke noviny a ćasopisy tehdy pfedstavovaly (vedle celoamerickych ceskych organizaci) hlavni pojitko ceskych imigrantu v Americe. Vyznam a pocet cechoamerickych periodik rostl aż do 20. !et 20. stoleti, od te doby se jej ich pocet zmensoval. V soucasnosti existuje zhruba osmnact cechoamerickych listu, jen cast z nich je ale tistena cesky. Obsahem pfispevku je charakteristika verbalni stranky cechoamerickych periodik z hlediska diachronniho a synchronniho. K dosazeni tohoto zameru była provedena dvoji sondu zamefena na popis americke cestiny uzivane V cechoamerickem tisku jednak na zacatku druhe poloviny 19. stoleti a jednak v soucasnosti. Pfi charakteristice verbalni stranky anaIyzovanych textu se orientujeme na vsechna jazykova specifika zumalisticke americke cestiny vyplyvajici z komparace s jazykem dobove odpovidajicich periodik ceskych a dale na ty gramaticke a lexikalni prostfedky,jez jsou nositeli ruznych stylovych pfiznaku. Jazykove-stylisticke hodnoceni je prubezne doplnovano deskripci pragmatickou.