Franz Kafka und die tschechische Sprache. Zum Stil seiner tschechisch geschriebenen Texte - Nekula, Marek (Stylistyka, 2000)
V prispevku se mapuje autenticnost ¿esky psanych textu Franze Kafky. Na materiälu ürednich a soukromych dopisü se däle zkoumä Kafkova schopnost uzivat s ohledem na funkci textu adekvätni stylisticke prostfedky. Vzhledem k tomu, ze soukrome dopisy se vyznacuji stfidänim kodü, venuje se clänek i otäzce zämemosti stfidäni ködü (stylovych ürovni). Ta je ukazatelem znalosti cestiny v jeji stylisticke rozrüznenosti ci omezene znalosti cestiny stylisticky nivelizovane. Lze v ni videt i indikätor miry Kafkova nemecko-ceskeho bilingvismu.