Style in Stylistics and in Text and Discourse Linguistics - ENКVIST NILS ERIK (Stylistyka, 2021)
Autor defmiuje styl jako zblór сесh odrózniających jeden ze sposobów dokonywania czegoś od innych takich sposobów. U podstaw stylu lezy zatem porównanie. О stylu określonego tekstu mozemy mówic tylko w oparciu о znajomo§c innych, podobnych tekstów. Różnice stylu wiążą się z rónicami w sposobie przekazu, gatunku literackim, tradycji kulturalnej i rodzaju relacji spolecznej, zachodzącej między uczestnikami dyskursu. Uzytkownicy j