Bożena Witosz, Genologia lingwistyczna. Zarys problematyki, Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2005, 260 s. - Wojtak, Maria (Stylistyka, 2006)
Od lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku w językoznawstwie zachodniego kręgu kulturowego rozpatrywane są kwestie seksistowskiego charakteru języka. Za teoretycznym i rozważaniami licznych badaczy (Lakoff 1975; Thorne, Henley (red.) 1975; Coates 1993; Cameron 1995) idąw ślad praktyczne rozwiązania - systematycznse wprowadzane w życie sposoby unikania językowej asymetrii. Stanowią one jeden z elementów kampani i związanej z szerszym nurtem - nastaniem ery polity cznej poprawności. Obecnie po fali burzliwego rozkwitu i dużego zainteresowania problematyka płci przezywa fazę stabilizacji - weszła do kanonu zagadnień podejmowanych w rozważaniach uniwersyteckich, w których wywalczyła sobie pozycję pozwalającą na harmonijny rozwój.