The Idea of Poetic Language: Wordsworth, Coleridge, Frege - Doležel, Lubomír (Stylistyka, 2020)
Autor podrobnö analyzuje historicky vyvoj näzoru na bäsnicky jazyk a specifiku umdleckeho stylu. Jako nejstaräi uvädi koncepci retorickou. Ta byla prekonäna az v romantismu, kdy vznikly zärodky modemi teorie bäsnickeho jazyka; koncepci estetickou (resp. jeji funkdnC-strukturni verzi) vytvofili predevSim W. Wordsworth a S. T. Coleridge. Coleridge prichäzi i s pfedstavou ruznych bäsnickych stylü, ktere maji ruzny vztah k “nebäsnickym” jazykovym varietäm. Pfedstavitelem semanticke koncepce basnickeho jazyka je pro autora hlavnd G. Frege (opozice jazyka referendniho a jazyka bäsnickeho, kde se neklade otäzka pravdivostnich hodnot). S teorii Fregeho se pak dostäväme do blizkosti teorie fecovych aktu a pragmaticke koncepce basnickeho jazyka (poezie jako hra). V zävCru autor doporuöuje nezüstävat na extrdmnfch pozicich (perspektiva formalistickä, Cistd struktumi na jedne strand a pragmatickä na strand druhe) a smdfovat spiäe k integraci koncepce esteticke a semanticke.