Kulturowy i społeczny wymiar fenomenu hippisów w Stanach Zjednoczonych - Jurek, Aleksander (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
W pierwszej części opisana zostaje charakterystyka hipisów. Szczególną uwagę skierowano na początkach ruchu, a także o ideologii, która była przypisana jej członkom. Omówione zostają także charakterystyczne cechy hipisów, zarówno elementy zewnętrzne, jak i wewnętrzne. W trzeciej części uwaga skierowana jest w stronę istotnego elementu hipisowskiej kultury, jakim jest świat muzyczny i świat literatury. Omówione zostają muzyczne inspiracje hipisów. W czwartej części wspomniane zostaje tło polityczne, które było niezwykle istotne dla powstania ruchu. Mowa o wojnie w Wietnamie i protestach, które wybuchły wokół niej. W piątej części opisane jest wielkie, niezapomniane wydarzenie, jakim był festiwal w Woodstock. Na końcu tekstu pojawiają się wnioski z całej działalności hipisów, a także podsumowanie spuściźnie, która po nich pozostała i ideach, które przetrwały po dzień dzisiejszy.