Amerykańska filozofia w grach komputerowych - Szymański, Michał (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Autor w niniejszym tekście skupia się na bliższym przedstawieniu wartości jakie reprezentuje ze sobą medium jakim są gry komputerowe. Analizując niektóre produkcje video stara się pokazać polityczny aspekt gier, a także przybliżyć istotę elementarnej cechy tego medium, jakim jest możliwość interakcji. Dodatkowo autor pokazuje wpływ rynku gier na rozwój obecnej sytuacji militarnej-jako środek odpowiadający za ewolucję technologii zbrojeniowej czy też sposób na wykreowanie żołnierza. Ważnym elementem pracy jest również wstęp do historii gier-streszczenie ich ewolucji i przyjrzenie się obecnemu fenomenowi społęczno-kulturalnemu jaki wywołały.