"Amerykański (socjalistyczny) sen" Berniego Sandersa - Rydliński, Bartosz (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Celem artykułu jest ukazanie sylwetki ubiegającego się o nominację w wyborach prezydenckich z ramienia Partii Demokratycznej polityka – Berniego Sandersa. Sanders samookreśla się jako demokratyczny socjalista, jego wzorem jest Franklin Delano Roosevelt. Polityk ten jest związany z ruchem alterglobalistycznym, ze szczególnym uwzględnieniem ruchu Occupy Wall Street. Sanders uczynił wiele dla propagowania w Ameryce idei socjaldemokratycznych.