Rasizm w Polsce w kontekoecie problemów migracyjnych. Próba diagnozy - Deutschmann, Marcin (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Tekst dotyczy zjawiska rasizmu we współczesnej Polsce, które zgodnie z tezą autora tekstu, w ostatnich latach się nasila. W wyniku co najmniej dwóch istotnych procesów społecznych (migracje z Ukrainy oraz rozwój współpracy międzynarodowej w obszarze szkolnictwa wyższego) znacząco wzrosła liczba obcokrajowców w raczej monokulturowej do tej pory Polsce. Oprócz tego w związku z tzw. kryzysem uchodźczym oraz zamachami terrorystycznymi w Zachodniej Europie, obcokrajowcy, zwłaszcza zaś muzułmanie, stali się mocno widoczni w polskich mediach. Kontekst ich przedstawiania i bezpooerednie łączenie Islamu z terroryzmem sprawia, że rosną w Polsce nastroje ksenofobiczne i rasistowskie. Zjawisko rasizmu jest w tekście analizowane przez pryzmat tzw. piramidy nienawiści Gordona Allporta, a podstawą empiryczną są przede wszystkim teksty i komentarze zamieszczone na wybranych fanpage’ach tematycznych serwisu Facebook.