Pingwin czy orzeł? Społeczny charakter wiedzy na przykładzie kalifornijskiej Doliny Krzemowej - Mika, Bartosz (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Artykuł jest próbą usystematyzowania i dodania pewnych wątków do dyskusji o sukcesie gospodarczym kalifornijskiej Doliny Krzemowej. W opracowaniu postawiona została teza mówiąca, że źródła owego sukcesu tkwią w skutecznym przezwycięzeniu trzech dobrze znanych w ekonomii problemów: dylematu innowatora, paradoksu Arrowa oraz kosztów transakcji. Jednoczeoenie używając koncepcji klastrów oraz konkretnego przykładu Doliny Krzemowej artykuł próbuje wykazać ograniczenia koncepcji gospodarki opartej na wiedzy.