Jak być kobietą? Kreowanie stereotypów i modele kobiecych zachowań prezentowane w reality shows - Drewniak, Ineza (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2020)
Autorka w niniejszym artykule stara się przedstawić bliżej ogólną problematykę kształtowania się stereotypów dotyczących kobiet w programach reality show. Pragnie również skupić się na tworzeniu się modeli kobiecych zachowań, które są jak klasyczna etykietka przypinane wszystkim kobietom. Tekst skupia się na programach, które z reguły stawiają kobiety w negatywnym świetle, opisuje zjawisko uprzedmiotowienia oraz traktowania kobiet jako towar na sprzedaż. W celu ukazania kontrastu, zderza ze sobą dwa skrajne modele kobiet. Kobieta tradycyjna, żyjąca w duchu konserwatywnych wartości przeciwstawiona jest kobiecie nowoczesnej, wyzwolonej. Dodatkowo zwraca się uwagę na obnażanie kobiecych wad programach, które są oglądane przez miliony osób w Polsce.