Demokratyczny socjalizm jako powrót do ekonomizmu. Zarys problematyki zjawiska - Górka, Jakub Kamil (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2021)
Demokratyczny socjalizm jest w artykule rozumiany jako powrót do ortodoksyjnego myślenia socjalistycznego. Odwraca się od mainstreamowego nurtu tożsamościowego lewicy, nie jest jednak w stanie się od niego odciąć i odrzucić dziedzictwa lat 60. XX wieku. Demokratyczny socjalizm stawia na pierwszym miejscu interesy klasowe klas pracujących, co ma stanowić odpowiedź wobec ciągle jeszcze królującego centroliberalizmu i spoufalowanej wobec niego liberalnej lewicy, a także rosnących w siłę formacji populistycznych. W tekście nakreślone zostały uwarunkowania idei, a także jej słabe strony.