O robotnikach: rodzinie, bezrobociu, inteligencji, filantropii i demokracji społecznej - Kautsky , Karol (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2022)
Tekst przedstawia rozważania o robotnikach, analizując ich usytuowanie w przestrzeni społecznej, ekonomicznej i politycznej. Autor najpierw zajmuje się kwestiami rodziny robotniczej i prostytucji, do której zmusza się kobiety. Następnie analizuje się zagadnienie systemowego bezrobocia w kapitalizmie. Dalej mamy rozważania o inteligencji w kontekście znacznego przyrostu osób, które zdobywają wyższe wykształcenie. Potem podejmuje się zagadnienie filantropii. W ostatniej części pojawiają się dociekania teoretyczne o związkach zawodowych.