Political without classesand corporations, political science without political economy. The science of the political or politics? - Klementewicz, Tadeusz (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Artykuł ukazuje słabości mainstreamowej polskiej politologii. Główną jej słabością według autora jest pomijanie wśród czynników determinujących współczesną politykę konfliktu przemysłowego i władzy korporacji. W efekcie osłabły związki nauki o polityce z ekonomią polityczną. Jej miejsce jako źródło inspiracji dla politologów zajęła filozofia społeczna. Poszukuje ona różnych pozaekonomicznych źródeł polityczności. Postulowana politologia krytyczna umieszcza w centrum uwagi główne procesy globalnej gospodarki kapitalistycznej, znajdującej się w fazie stagnacji i zbliżającj się do przyrodniczych granic swego trwania. W szczególności bliższej uwagi wymaga śledzenie nowej, już piątej konfiguracji społeczeństwa rynkowego. Będzie to spolot kilku procesów cząstkowych; procesu odzyskiwania autonomii przez państwa wobec korporacji i sektora finansowego (deglobalizacja); proces odzyskiwania kontroli nad państwem przez stare i nowe ruchy społeczne (demokracja partycypacyjna), a także proces transformacji energetycznej gospodarki, sprzężony z procesem zmiany stylu życia: od konsumpcjonizmu do paidei jako wspólnoty ludzkiej ukierunkowującej swoją aktywność na potrzeby rozwojowe, na otwartość i kreatywność w kształtowaniu nowych zasad funkcjonowania cywilizacji ogólnoludzkiej.