The Age of Counter-Democracy - Gajdziński, Jakub Napoleon (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest analiza natury i fenomenu kontrdemokracji. Autor próbuje wskazać dlaczego się pojawiła, co przyniesie i jakie nowe wyzwania stawia przed światem. Zdaniem autora najważniejszym problemem, z którym musimy się zmierzyć jest to czy demokracja upada i kontrdemokracja rośnie? Dlaczego kontrdemokracja w ogóle zaistniała? Dlaczego ludzie sięgają po nowe formy organizacji, działalności politycznej i kontroli? Czy mechanizmy demokracji liberalnej nie mogą stawić czoła wyzwaniom naszych czasów? A może dlatego, że ludzie nie ufają już formalnym sposobom udziału, choćby pośredniego, w rządach? Czy pojawienie się jej oznacza początek końca demokracji liberalnej, jaką dziś znamy? Lub czy są to dwa nierozłączne części tworzące jedną całość?