Miasto (a)polityczne: rzecz o pragmatyczności i ideologiczności polityki lokalnej - Ozimek, Magdalena; Pytlik, Szymon (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest przede wszystkim spojrzenie na politykę lokalną z perspektywy politologicznej i zaproponowanie rozumienia przestrzeni polityki lokalnej jako pola, które wbrew dominującej narracji politycznej jest polem o charakterze ideologicznym. Artykuł został podzielony na dwie podstawowe części – w części pierwszej zajmujemy się przede wszystkim stroną teoretyczną całego zagadnienia – zostają przedstawione założenia teoretyczne polityki lokalnej, jej właściwości, a także kwestia polityczności i ideologiczności tego poziomu sceny politycznej. W drugiej naszą intencją jest bliższe przyjrzenie się aktualnej praktyce politycznej w tym ostatnim kontekście – bazując przede wszystkim na fenomenie polskich ruchów miejskich – i wyciągnięcie z niej wniosków dotyczących faktycznej istoty (a)polityczności polityki lokalnej w Polsce.