Batman i jego wizerunki w amerykańskiej kulturze - Gauza, Anna (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Batman jest jednym z najstarszych i jednym z najbardziej popularnych supebohaterów, co powoduje, że staje się on ciekawą postacią do zanalizowania. Celem tego artykułu jest pokazanie, w jaki sposób Mroczny Rycerz był przedstawiany w różnych rodzajach mass mediów, kładąc największą uwagę na sposób kreowania jego wizerunku. Analiza ta ma udowodnić, żew komiksach, w serialach telewizyjnych i filmach, pisarze, artyści i reżyserzy przedstawiali Batmana w różny sposób. To, co jest również ważne, to fakt, że każdy twórca opierał się na tych samych historiach, postaciach i przygodach tego superherosa. Jednak kluczem do zrozumienia, dlaczego Batman został pokazany w taki, a nie w inny sposób, jest czas, w jakim zostało stworzone dane dzieło, ponieważ popkultura traktowana jako proces zmieniała się i wciąż się zmienia. Uwagę należy zwrócić na to, że postać ta stanowi centrum jednego z największych komiksowych uniwersów, które zostało zbudowane wokół jego osoby w ciągu prawie osiemdziesięciu lat. Wciąż jesteśmy świadkami jego nowych historii, co sprawia, że Mroczny Rycerz jest jednym z najbardziej dochodowych superbohaterów.