Styl przywództwa Jarosława Kaczyńskiego.: Analiza retrospektywna - Zamana, Jakub (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Artykuł niniejszy stanowi próbę analizy stylu przywództwa Jarosława Kaczyńskiego. Autor ukazuje mechanizmy, które były stosowane – przez lidera PiS w latach 2005-2007, w celu uwierzytelnienia „projektu IV RP” poprzez zastosowanie dyskredytacji ideologicznej, grupowej oraz historycznej. W analizie pokazano skuteczne sposoby w pozyskiwaniu elektoratu, zarządzaniu partią, budowy własnego wizerunku oraz pozycji. Szczególną uwagę zwrócono na kwestię strategicznej konsekwencji oraz taktycznej elastyczności w celu dyskredytacji ustrojowo-systemowej PRL, III RP oraz akredytacji partii i nowego projektu ustrojowego. Ta skrócona synteza pokazuje, w jaki sposób – lider PiS-u – wywierał wpływ na poszczególne środowiska społeczno-polityczne oraz w jaki sposób buduje i niszczy więzi.