Problematyka wojny i wojskowości w klasycznym marksizmie - Winczewski, Damian (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Artykuł omawia wybrane problemy klasycznej marksistowskiej refleksji na temat wojny, wojskowości. Zaprezentowane zostanie piśmiennictwo wojskowe Fryderyka Engela oraz jego i Marksa historyczne analizy roli wojen w procesie ekonomicznych przemian społeczeństwa. Engels jest również autorem bogatej spuścizny dotyczącej historii wojskowości. Omówiony zostanie również stosunek do militaryzmu czołowych przedstawicieli socjaldemokracji, takich jak Wilhelma i Karla Liebknechtów, Augusta Bebla, Franciszka Mehringa i Róży Luksemburg.