Ankieta internetowa jako element mixed-mode survey design: zastosowania, wyzwania perspektywy - Rybak, Adam (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2019)
Celem artykułu jest przedstawienie obecnego stanu wiedzy na temat możliwości i celowości wykorzystania techniki ankiety internetowej w przeprowadzaniu badań sondażowych w schemacie mixed-mode. Ze względu na rosnące trudności w realizacji sondaży w sposób tradycyjny konieczne jest poszukiwanie nowych rozwiązań. Artykuł przedstawia główne trudności związane z zastosowaniem techniki internetowej, oraz opisane w literaturze skuteczne sposoby ich minimalizacji w niektórych obszarach, przede wszystkim poprzez mieszanie technik na wszystkich etapach badania. Wskazuje także obszary, w których obecny stan wiedzy jest niewystarczający i konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań eksperymentalnych.