Oglądanie telewizji w telewizji. Przypadek Gogglebox - Wendlińska, Anna (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2020)
Autorka w niniejszej pracy próbuje przedstawić zjawisko komunikacji społecznej w przekazie reality TV, a także skupia się na analizie brytyjskiej i polskiej wersji formatu Gogglebox. Stara się pokazać kierunki rozwoju telewizyjnej rozrywki, skupiając się na gatunku reality TV. W pracy przytoczono wyniki badań jakościowych grupy studentów. Na przykładzie programu Gogglebox, autorka próbuje wskazać przyczyny zainteresowania odbiorców telewizją rozrywkową i postrzeganie uczestników tego typu programów. Dodatkowo obrazuje wpływ konwergencji mediów na oglądalność przekazu telewizyjnego.