Miejsce uniwersytetu w nowoczesnym życiu - Veblen, Thorstein (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2022)
Celem tekstu jest ukazanie miejsca uniwersytetu w rozwiniętych krajach kapitalistycznych na początku XX wieku. Autor pokazuje pokrewieństwo między adeptami wiedzy w czasach dawnych (w tym kapłanami i szamanami) i obecnych (naukowcami). W tekście zwraca się uwagę na fakt, że bez względu na wszelkie różnice między przeszłością a teraźniejszością, w człowieku tkwi dążenie do bezinteresownej wiedzy i instynkt dobrej roboty. Współczesna cywilizacja przekształciła poszukiwanie wiedzy poddając je kryterium biznesu, chłodnej, beznamiętnej precyzji. To przemysł oraz jego normy wyznaczają kierunki badań akademickich.