Jak nazwać awans klasowy w warunkach akademickich? Studium z potocznej socjologii etykietowania - Łuczaj, Kamil (Studia Krytyczne/Critical Studies, 2023)
Artykuł omawia określenia, którymi posługują się osoby awansujące społecznie na drodze kariery akademickiej. Wykorzystując teorię etykietowania, materiał empiryczny został przeanalizowany pod kątem etykiet, którymi badani określali swoją pozycję w strukturze społecznej. Wywiady biograficzne uzupełnione powtórzonymi wywiadami pogłębionymi pozwoliły zidentyfikować pięć rodzajów narracji klasowych: dwie odwołujące się do kryteriów ekonomicznych, dwie do kryteriów kulturowych oraz złożoną narrację „rozszczepionego habitusu”, charakterystyczną dla osób o tożsamości hybrydowej. Analiza wpisuje się w debaty na temat (de-)identyfikacji klasowych oraz badania nad potoczną percepcją struktury społecznej.