PREFERENCJE MIESZKAŃCÓW A KSZTAŁTOWANIE PRZESTRZENI MIEJSKIEJ - Szafranko, Elżbieta (Studia Miejskie, 2018)
Przestrzeń miejska powinna być tak ukształtowana, aby mogła zaspokajać oczekiwania mieszkańców. Trudno jest jednak określić, które elementy zagospodarowania terenów osiedlowych mają największe znaczenie przy ocenie warunków związanych z badaną przestrzenią. Dlatego też w celu określenia pożądanych kierunków zagospodarowania terenów miejskich przeprowadza się badania preferencji mieszkańców w drodze referendów, wywiadów i ankiet. W artykule przedstawiono metodykę badań ankietowych preferencji mieszkańców i ich opinii związanych z kształtowaniem przestrzeni osiedlowej. Opracowane przez autorkę ankiety wykorzystano do badań oczekiwań przyszłych mieszkańców planowanego osiedla oraz istniejącej zabudowy przewidzianej do modernizacji