Salon czy garaż miejski? Analiza dyskursu wokół sporu o kierunek przekształceń ulicy Starowiejskiej w Gdyni - Jaczewska, Joanna Alicja (Studia Miejskie, 2019)
W artykule przedstawiono analizę postaw poszczególnych stron konfliktu w dyskursie publicznym dotyczącym zmian w funkcji i zagospodarowaniu jednej z głównych ulic w Śródmieściu Gdyni. W wyniku analizy treści materiału zebranego w trakcie konsultacji społecznych zidentyfikowane zostały podstawowe ramy interpretacyjne wykorzystywane przez poszczególnych aktorów. Analiza dyskursu pozwoliła zrekonstruować argumentację przemawiającą za poszczególnymi wariantami zmian oraz zinterpretować ich genezę, dynamikę oraz tło kulturowe. Badanie ujawniło wykorzystywanie co najmniej kilku dominujących ram interpretacyjnych: 1) praw i swobód, 2) ożywienia ulicy, 3) nowoczesności oraz 4) użyteczności przestrzeni publicznej.