AN ATTEMPT TO INVESTIGATE THE IMPACT OF SELECTED INFRASTRUCTURE INVESTMENTS ON THE POTENTIAL DEVELOPMENT OF THE BIGGEST EUROPEAN CITIES. APPLICATION OF THE SHIFTING MODEL (INTERVENING OPPORTUNITIES MODEL TYPE) - Dmochowski, Tymon; Dzięcielski, Michał; Kamiński, Maciej; Szarejko, Maciej; Zipser, Jan (Studia Miejskie, 2019)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest symulacyjne badanie dyfuzji zmian gospodarczych, oparte na ugruntowanym modelu pośrednich możliwości. Użyty algorytm umożliwił detekcję makroregionów europejskich, w których istnieje wyraźnie podwyższony potencjał rozwoju wielobranżowych klastrów gospodarczych. Eksperymenty symulacyjne wykonano w dwóch seriach: dla prognozy wpływu działania Centralnego Portu Komunikacyjnego oraz dla działania CPK łącznie z budowaną jednocześnie Via Carpatia (czyli tzw. “Nowym Szlakiem Bursztynowym”). W niniejszym artykule staraliśmy się odpowiedzieć na pytanie: które rejony Europy najwięcej zyskają działaniu Centralnego Portu Komunikacyjnego? Osiągnięte przez nas wyniki eksperymentów symulacyjnych potwierdziły znaczną bezwładność systemu gospodarczego Europy w zakresie formowania centrów i klastrów, w tym trwałość kondycji rejonów najwyżej rozwiniętych