STRATEGICZNA KARTA WYNIKÓW JAKO POSTMODERNISTYCZNE NARZĘDZIE ZARZĄDZANIA MIASTEM - Weiss, Elżbieta (Studia Miejskie, 2020)
W literaturze z zakresu zarządzania w ostatnich latach przedmiotem dyskusji jest koncepcja Strategicznej Karty Wyników (Balanced Scorecard, BSC), będąca narzędziem wspierającym zarządzanie miastem i proces wdrażania strategii. Stąd zasadne wydaje się przedstawienie propozycji wykorzystania koncepcji BSC jako narzędzia wdrażania strategii dla miasta. W artykule zostanie zaprezentowana idea BSC oraz możliwości wdrożenia tego narzędzia w celu poprawy efektywności funkcjonowania polskich miast.