Perspektywy rozwoju centrów usług wyższego rzędu w miastach Polski - Mroczek, Arkadiusz (Studia Miejskie, 2020)
Od początku XXI w. Polska staje się tzw. rynkiem wschodzącym dla centrów usług dla biznesu. Tego rodzaju usługi o wyższym celu mogą stwarzać znaczącą szansę na rozwój potencjału gospodarczego zarówno kraju, jak i miast. W artykule przedstawiono niektóre aktualne informacje na temat centrów usług w kontekście zasobów ludzkich w największych miastach Polski. Opierając się na tych danych, przewiduje się podejmowanie przyszłych decyzji inwestycyjnych. Brany jest również pod uwagę aktualny stan gospodarki światowej. Wyniki pokazują, że pomimo spowolnienia tempa wzrostu gospodarczego w wielu krajach i sektorach centra usługowe w Polsce mogą nadal się rozwijać.