WPŁYW TRANSFERU TECHNOLOGII W POLSKIM PRZEMYŚLE MEBLI NA ROZWÓJ MIASTA - KOLTERMAN, Krzysztof (Studia Miejskie, 2020)
Tematem niniejszego artykułu, stanowiącego rozważania o inwestycjach pod postacią transferu technologii w polski przemysł meblowy, są podmioty o różnej formie organizacyjno-prawnej, zlokalizowane w miastach Polski. Zasadniczym celem jest analiza wpływu tych inwestycji na rozwój społeczno-gospodarczy miasta. Wpływ ten polega na: utrzymywaniu równowagi na lokalnym rynku pracy, kształtowaniu zarobków na poziomie wyższym od przeciętnego wynagrodzenia krajowego oraz na promocji miasta na forum krajowym i międzynarodowym. Można szacować, że w efekcie tych inwestycji większość produkcji mebli w Polsce pochodzi z przedsiębiorstw, które aktywnie wdrażają poprzez transfer nowe technologie. W dużej mierze właśnie dzięki otwarciu branży na transfer nowych technologii polski przemysł meblarski zdobył mocną pozycję na europejskim rynku mebli.