ROZWÓJ KAPITAŁU LUDZKIEGO W POLSCE W PROCESIE TRANSFORMACJI GOSPODARCZEJ - KOCISZEWSKI, Jerzy (Studia Miejskie, 2020)
W procesie transformacji gospodarczej Dolnego Śląska większego znaczenia nabiera edukacja na poziomie wyższym oraz jej wpływ na powiększanie kapitału ludzkiego jako GOW. Wzrasta on w warunkach niskiego poziomu finansowania budżetowego oraz zwiększenia udziału kapitału prywatnego, tak jak w krajach rozwiniętych. W efekcie od 11 połowy lat 90. XX w. trzykrotnie zwiększyła się liczba uczelni, zwłaszcza prywatnych, a w ślad za tym liczba studentów i absolwentów. W dalszym ciągu w kształceniu dominują uczelnie państwowe, także pod względem zasobów kadry naukowo dydaktycznej. Postępująca współzależność oferty programowej uczelni i potrzeb rynku pracywywoła zarówno szczególny wzrost zainteresowania studiami na kierunku biznesi administracja, jak i dekoncentrację przestrzenną uczelni w miastach, tj. zakładanie ich w mniejszych ośrodkach regionu. Efektami rozwoju edukacji na poziomie wyższym jest m.in. podniesienie udziału ludności z wyższym wykształceniem oraz w znacznie wyższym stopniu wskaźnika skolaryzacji (w wieku 18-24).