GOSPODARCZA PŁASZCZYZNA PROGRAMÓW REWITALIZACJI OBSZARÓW MIEJSKICH - SZTANDO, Andrzej (Studia Miejskie, 2020)
Zakres pojęcia rewitalizacji obszarów miejskich nie jestjednorodny. W zależności od tego, jakie przekształcenia struktury miejskiej są celemjej podmiotu, możemy mówić np. o rewitalizacji urbanistyczno-przestrzennej, demograficznej, kulturowej czy gospodarczej. Wzdecydowanej większości w praktyce mamy do czynienia ze splotem owych celów. Autor skupił się na gospodarczych aspektach procesów rewitalizacyjnych, wskazując na ich znaczenie w zapewnieniu trwałości osiągniętych skutków. W dalszej kolejności przedstawił wymogi, jakie powinien spełnić program rewitalizacji, aby mógł stanowić skuteczne narzędzie kreowania rozwoju gospodarczego. Całość kończą spostrzeżenia na temat rozwoju progospodarczego planowania rewitalizacyjnego w naszym kraju.