Domy i osiedla przyjazne środowisku jako wizje miast XXI wieku - Śliczna, Małgorzata (Studia Miejskie, 2020)
Miasta XXI w. są to aglomeracje bardzo szybko rozwijające się i tętniące życiem, w związku z tym ważnym elementem staje się ochrona środowiska i życie zgodne z zasadą zrównoważonego rozwoju. Artykuł porusza kwestię domów przyjaznych środowisku, przedstawia możliwe do wykorzystania technologie oraz identyfikuje główne zagrożenia dla środowiska związane z funkcjonowaniem domu mieszkalnego. Zostały w nim również opisane uregulowania prawne, które sprzyjają powstawaniu domów i osiedli przyjaznych środowisku. W tekście przedstawiono możliwe do zastosowania rozwiązania proekologiczne oraz przeprowadzono ocenę funkcjonowania ekodomu, jak również analizę ekonomiczną i ekologiczną.