Nowa jakość miasta w przestrzeniach publicznych - Piotrowska, Elżbieta (Studia Miejskie, 2020)
Jakość przestrzeni publicznych ma wpływ na jakość życia mieszkańców miasta. Postrzeganie i odczuwanie wartości elementów tworzących określoną przestrzeń zależy od sposobu użytkowania poszczególnych terenów. Zwracamy uwagę na jej estetykę, funkcjonalność, odpowiedni dobór i uporządkowanie elementów, z jakich się składa. Jednakże chcąc tworzyć i odbierać lepszą, nową jakość przestrzeni publicznych, powinniśmy poznać, jakie było ich znaczenie w historycznym rozwoju miast, jacy są ich odbiorcy i co oceniają, kto i co kształtuje przestrzeń, z jakich elementów się ona składa, w jaki sposób należy ją tworzyć i czy są jakieś ograniczenia w jej rozwoju. Artykuł, prezentując powyższe zagadnienia, przybliża czytelnikowi obraz współczesnej przestrzeni publicznej.