Przestrzenie publiczne i ich znaczenie w dużym mieście: przypadek Poznania - Cegłowska, Anna; Matykowski, Roman (Studia Miejskie, 2020)
Celem pracy jest charakterystyka fragmentów przestrzeni publicznej Poznania i porównanie trzech jej rodzajów, reprezentowanych przez Stary Rynek (funkcje rozrywkowe), Stary Browar (głównie funkcje handlowe), Cytadelę (funkcje rekreacyjne). Przeprowadzono również przegląd koncepcji dotyczących przestrzeni publicznej miasta i jej roli w kształtowaniu więzi pomiędzy mieszkańcami.