CZYNNIK EKONOMICZNY W PROCESIE SUBURBANIZACJI NA WYBRANYCH PRZYKŁADACH MIAST ŚREDNIEJ WIELKOŚCI - RUNGE, Anna; SITEK, Sławomir (Studia Miejskie, 2020)
Celem opracowania jest ocena zróżnicowania aktywności gospodarczej między miastem a jego zapleczem oraz identyfikacja uwarunkowań o podłożu ekonomicznym w przebiegu procesów suburbanizacji. Elementem dynamizującym rozwój gospodarczy w strefie podmiejskiej są niższe koszty związane z prowadzeniem działalności gospodarczej. Autorzy podejmują próbę egzemplifikacji wpływu polityki fiskalnej na rozwój przedsiębiorczości w mieście i strefie podmiejskiej na przykładzie miast średniej wielkości i ich bezpośredniego zaplecza.