ANALIZA TRENDÓW PRZESTRZENNEGO ROZMIESZCZENIA LUDNOŚCI ZE WZGLĘDU NA WYBRANE PARAMETRY JAKOŚCI ŻYCIA - IWASZKO-NIZIAŁKOWSKA, Katarzyna (Studia Miejskie, 2020)
Praca jest analiza przestrzennych trendów rozmieszczenia ludności Wrocławia i próba określenia w nich roli układu komunikacyjnego. Badany system transportowy miasta nie jest tu przedstawiony jedynie jako siec połączeń drogowych. Rzutuje on nie tylko na rozmieszczenie podstawowych funkcji miejskich, ale również na styl życia i preferencje przestrzenne mieszkańców. W pracy zastosowano i przedstawiono wyniki projekcji sferycznej w celu ukazania przestrzennych zależności pomiędzy rozmieszczeniem ludności w latach 1998–2010 a dostępnością do wybranych funkcji endogenicznych. Naświetlono ujawnione preferencje obszarowe i kierunkowe oraz przedyskutowano otrzymane wyniki w kontekście współczesnych modeli jakości życia mieszkańców.