Metropolizacja a zrównoważony rozwój - Pater, Lukasz (Studia Miejskie, 2020)
Autor prezentuje problematykę relacji między procesami metropolizacji i zrównoważonego rozwoju. Stwierdza między innymi, że związek między metropolizacją a zrównoważonym rozwojem sprowadza się w znacznej mierze do tego, co ogranicza możliwości realizacji takiegoż rozwoju. A ograniczenia te są ściśle związane z dostępną technologią. To dzięki niej uzyskuje się odpowiedni stopień koordynacji działań umożliwiających właściwe funkcjonowanie metropolii, a rozwój technologii z kolei zyskuje sprzyjające warunki dzięki procesom metropolizacji, ponieważ powstające metropolie są obecnie głównymi lokalizacjami działalności badawczo-rozwojowej. Istniejący związek między metropolizacją a zrównoważonym rozwojem może przybierać różne natężenie – metropolizacja może oddziaływać bądź to stymulująco, bądź powstrzymująco na realizację idei zrównoważonego rozwoju.