Rozwój budownictwa mieszkaniowego jako przejaw suburbanizacji na Dolnym Śląsku - Maciejuk, Marian (Studia Miejskie, 2020)
Ostatnie lata w Polsce charakteryzują sie nasilonymi procesami suburbanizacji miast średnich, a zwłaszcza dużych aglomeracji. Przejawia sie to w wyludnianiu miast centralnych i wzroście liczby ludności strefy podmiejskiej. W niniejszym artykule omówiono wyniki badań rozwoju ludnościowego czterech miast Dolnego Śląska i otaczających je powiatów: Jeleniej Góry, Legnicy, Wałbrzycha i Wrocławia. Dokonano analizy rozwoju ludnościowego stref podmiejskich w powiązaniu z nowym budownictwem mieszkaniowym. Badania wykazały ścisły związek rozwoju budownictwa mieszkaniowego z procesami suburbanizacji stref podmiejskich. Najszybszy rozwój wykazuje strefa podmiejska aglomeracji wrocławskiej.