Problemy rozwoju miast pogórniczych na przykładzie Wałbrzycha - D0łzbłasz, Sylwia (Studia Miejskie, 2020)
Większość miast górniczych po zaprzestaniu działalności i zamknięciu kopalń musi się zmierzyć z szeregiem poważnych problemów. Konieczne są działania zapobiegające negatywnym skutkom likwidacji przemysłu górniczego w sferze społecznej, ekonomicznej oraz w zakresie gospodarki przestrzennej miasta. Kluczowym problemem jest wybór strategii rozwoju. W tym kontekście istotna jest analiza możliwych, alternatywnych ścieżek rozwoju w ujęciu długoterminowym. Celem artykułu była analiza istniejących potencjałów oraz barier rozwoju Wałbrzycha. Szczególnie skupiono sie na cechach wynikających z górniczej przeszłości miasta. Wykorzystanie zasobów naturalnych i kulturowych może bowiem stanowić istotny czynnik rozwoju obszarów pogórniczych. celem opracowania była także analiza wyróżnionego w macierzy TOWS zbioru strategicznych opcji rozwoju w poszczególnych sferach, opracowanego po uwzględnieniu szans i zagrożeń dla rozwoju Wałbrzycha.