Miasta przyjazne seniorom - Szołtysek, Jacek (Studia Miejskie, 2020)
Artykuł poświęcono problematyce tworzenia miast przyjaznych seniorom. Istnieje szereg przesłanek uzasadniających podjęcie tej tematyki. Autor zaprezentował przesłanki demograficzne oraz organizacyjne, warunkujące podjęcie kroków w kierunku dostosowania miast do warunków ludzi starszych. W artykule przedstawiono ponadto działania, jakie powinny być podjęte, by zagwarantować mobilność ludzi starszych