Gra o przestrzeń publiczną miast - Kociuba, Dagmara (Studia Miejskie, 2020)
Przestrzeń publiczna do niedawna traktowana jako „państwowa”, tzn. dla większości „niczyja”, w okresie przemian ustrojowych nabrała istotnego znaczenia. Stała się areną starć pomiędzy różnego rodzaju „graczami”. W walce o przestrzeń publiczną ścierają się interesy między innymi władz samorządowych, prywatnych inwestorów i mieszkańców. Inwestycje w przestrzeni publicznej sprawiają, że w ciągu ostatnich lat podlega ona dynamicznym przemianom. Kto ostatecznie decyduje o wyglądzie przestrzeni publicznych i funkcjach, jakie one pełnią? Czy zawsze są one zgodne z oczekiwaniami odbiorców? W pierwszej części opracowania przytoczono definicje przestrzeni publicznej oraz omówiono problematykę przestrzeni semipublicznych. W drugiej części pracy skupiono się na omówieniu głównych „graczy” o przestrzeń publiczną miast, przedstawiono motywy ich działania oraz preferencje w gospodarowaniu przestrzenią, a także przedstawiono przykłady przemian przestrzeni publicznej miast będące często wynikiem gry interesów.