OCENA FUNKCJONOWANIA TRANSPORTU MIEJSKIEGO W POLICENTRYCZNYCH OŚRODKACH METROPOLITARNYCH NA PRZYKŁADZIE TRÓJMIASTA - ROMAN, Kamil (Studia Miejskie, 2020)
Transport zbiorowy to obecnie jedna z najważniejszych usług publicznych świadczonych przez miasta. Jego sprawne funkcjonowanie umożliwia aglomeracjom zrównoważony rozwój. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród mieszkańców Obszaru Metropolitarnego Trójmiasta, które dotyczyły bieżącej oceny funkcjonowania komunikacji miejskiej. Przedstawiona analiza ma na celu określenie aktualnej jakości usług komunikacji zbiorowej oraz możliwości jej usprawnienia w przyszłości.