FORMY WSPIERANIA DZIAŁALNOŚCI TWÓRCZYCH W OŚRODKACH MIEJSKICH - NAMYŚLAK, Beata (Studia Miejskie, 2020)
Coraz więcej ośrodków miejskich podejmuje działania mające na celu wzmocnienie rangi działalności twórczych (creative industries), w tym sektora kultury w gospodarce miasta. Celem opracowania jest sporządzenie zestawienia praktykowanych form wsparcia działalności twórczych wraz z zaprezentowaniem przykładowych miast, w których takie działania są podejmowane. Autorka w podsumowaniu formułuje wnioski dotyczące każdego z rodzaju analizowanych działań, które dotyczą m.in. wsparcia finansowego, programów społecznych, podejmowania inicjatyw klastrowych oraz znaczenia przebiegu procesów rewitalizacyjnych.