Innowacje społeczne: obywatelskie usprawnienia miast - Kowalewski, Maciej (Studia Miejskie, 2020)
Innowacje społeczne dla miast oznaczają oryginalne i oddolne rozwiązanie, koncentrujące się na lepszym zaspokojeniu potrzeb indywidualnych i miejskich społeczności. W świetle przedstawionych w artykule przykładów działania innowacyjne mieszkańców miast mogą być rozpatrywane nie tyle w kontekście „kreatywności” – narzędzia budowania ekonomicznej przewagi, ale raczej w kategoriach reaktywności na niesprawną politykę zarządzania miastem. Konieczna jest zdaniem autora redefinicja pojęcia innowacji społecznych, tak by uwzględniać także działania będące omijaniem prawa, a stanowiące rodzaj protestu wobec nieudolności władz miejskich.