Mobilność w ocenie jakości życia młodych katowiczan (na przykładzie studentów i uczniów) - Płaczek, Ewa (Studia Miejskie, 2020)
W artykule podjęto problem oceny jakości życia w Katowicach w kategorii mobilności. Ocenę (wstępną) dokonano w oparciu o badania ankietowe przeprowadzone na grupie studentów (stacjonarnych i niestacjonarnych) Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Uzyskane wyniki stanowią ciekawą przestrzeń badawczą, wskazując na odczucia młodych ludzi w zakresie przyszłych działań mogących podnieść odczuwany poziom jakości życia w Katowicach.