Działania rewitalizacyjne jako narzędzie kształtowania miasta zrównoważonego (przykład województwa opolskiego) - Dembicka-Niemiec, Agnieszka (Studia Miejskie, 2020)
Celem artykułu jest identyfikacja wpływu działań rewitalizacyjnych w odniesieniu do zasad zrównoważonego rozwoju. Analizę podjętych inicjatyw o charakterze rewitalizacyjnym przeprowadzono w oparciu o miasta w województwie opolskim. Pierwsza część artykułu jest poświęcona teorii zrównoważonego miasta i znaczenia procesów ożywienia miasta. Kolejna część koncentruje się na odpowiedzi na następujące pytania: czy zmiany w ramach każdego podjętego działania rewitalizacyjnego były związane ze sferą gospodarczą, społeczną i środowiskową? i czy skutecznie kształtowały miasto w sposób zrównoważony? Ponadto, starano się określić czy efekty zrealizowanych działań mają charakter trwały w myśl koncepcji zrównoważonego rozwoju. Autorka powołuje się na działania o charakterze rewitalizacyjnym w zakresie polityki miejskiej i proponuje rekomendacje w przypadku występowania ujemnych interakcji w sferze gospodarczej, społecznej i środowiskowej. Badanie zostało przeprowadzone na podstawie analiz dokumentów źródłowych w tym w szczególności: zastosowania projektów rewitalizacyjnych współfinansowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2007-2013, lokalnych programów rewitalizacyjnych dla poszczególnych miast woj. opolskiego, badania ankietowe wśród przedstawicieli wszystkich badanych jednostek samorządu lokalnego na terenie województwa. W pracy wykorzystano cząstkowe wyniki badań nt. Rewitalizacja obszarów miejskich oraz zagospodarowanie terenów zdegradowanych w województwie opolskim, realizowanych w ramach projektu pn. Opolskie Obserwatorium Terytorialne – wzmocnienie systemu monitorowania polityk publicznych, na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego przez zespół autorski: J. Słodczyk, A. Drobniak, A. Dembicka – Niemiec, E. Szafranek, M. Śliwa, R. Klimek. Ponadto, posłużono się metodą badawczą desk research analizując dokumenty strategiczne.