Średnie przedsiebiorstwa produkcyjne na Węgrzech: badania statystyczne - Szilárd; Gabor; Balazs (Studia Miejskie, 2020)
Obecne badania nad przedsiębiorczością i konkurencyjnością regionalną odsłaniają rosnące znaczenie średniej wielkości przedsiębiorstw produkcyjnych, które reprezentują autonomiczny segment sektora MSP (małych i średnich firm) oraz są pomocne w wyjaśnieniu sukcesu nowoczesnego przemysłu Niemiec. Jednakże, w przypadku zarówno rozwijających sie, jak i post-socjalistycznych gospodarek rozwój średniej wielkości przedsiębiorstw jest zadaniem trudnym, napotykającym szereg ograniczeń. Artykuł prezentuje rezultaty badania statystycznego nad istniejącymi oraz powstającymi przedsiębiorstwami średniej wielkości w węgierskim sektorze produkcyjnym. Wykorzystując pełną bazę danych węgierskich przedsiębiorstw pomiędzy 2000 i 2013 rokiem wskazano, że segment średniej wielkości przedsiębiorstw poddawany jest procesowi ‘kurczenia sie’ zamiast ekspansji, pomimo obiecujących wzorców specjalizacji obecnych w kilku regionach, a nawet występowania konkurencyjnych przedsiębiorstw w mniej pomyslnie rozwijajacych sie regionach.